UPUTE ZA KORIŠTENJE


Tražilice

Na naslovnoj se stranici nalaze dvije tražilice:

  • pretraživanje metapodataka
  • pretraživanje cjelovitog teksta

Unosom pojma i pritiskom tipke enter ili gumba 🔎 pokreće se pretraga. Rezultati se ispisuju na novoj stranici koja se sastoji od sljedećih dijelova:

  • područje rezultata desno
  • traka s gumbima za promjene prikaza (prikaz/skrivanje faseta, promjena prikaza lista/mreža, broj rezultata po stranici)
  • gornja traka s popisom filtera po kojima je izvršeno prebiranje; filter se uklanja klikom na x
  • prozor faseta lijevo, odnosno grupa metapodataka po kojima je moguće filtriranje

S filterom i smanjen broj faseta

Brisanjem filtera u gornjoj traci, prikazuje se cjelovita zbirka portala i sve fasete (svi metapodaci po kojima je moguće filtrirati). Klikom lijevo na određene fasete pokreće se filtriranje.

Zbirke

Kada s naslovnice odaberemo novine ili zbirku, prvo što vidimo je pretpregled same zbirke koji sadrži fotografiju, metapodatke i popis povezanih zapisa.

U donjem desnom kutu klikom na poveznicu Prikaži više zapisa otvorit će se popis svih zapisa i sve opcije filtriranja.

Na slici je u gornjem dijelu vidljivo da je opcija Faseta uključena (gumb je sive boje). Fasete su kriteriji pretraživanja i posebne su po tome što ih se može međusobno kombinirati i što proizlaze iz samih postojećih metapodataka. Koliko je mogućih faseta za određeni metapodatak vidljivo je u uglatim zagradama na dnu popisa za određeni metapodatak.

Područje brojača zapravo je gumb. Gumb sadrži četiri ikone, no radi se o jednom gumbu naziva Pokaži više.

Klikom na gumb Pokaži više otvara se novi prozor.

Fasete odabiremo ih klikom u kućicu (prazni kvadratić, checkbox) lijevo od naziva fasete.

Logika I i ILI za odabir faseta

Da bi učinkovito pretraživali, treba obratiti pozornost na opcije I i ILI. Drugim riječima, svaka faseta ima uz sebe gumbić, a koja je opcija uključena označeno je sivom bojom.

Važno: Pazite, unaprijed je postavljena postavka I. U slučaju kada pretražujemo isključivo po jednom metapodatku, npr. unutar isključivo metapodatka godine, korištenje opcije I logički nema smisla i obavezno je uključiti opciju ILI.